Monday, September 20, 2010

Μάντσεστερ Γ. - Λίβερπουλ 3-2

Η φθινοπωρινή βροχή που έπεφτε ασταμάτητη επί διήμερο και το άχρωμο ξεκίνημα στη σεζόν για αμφότερες τις ομάδες δεν εμπόδισαν τους οπαδούς των Κόκκινων του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ να συρρεύσουν άλλη μια φορά στο Ολντ Τράφορντ για το μεγάλο ντέρμπι της βορειοδυτικής Αγγλίας. Αν και νωρίς στο πρωτάθλημα, ο αγώνας είχε ιδιαίτερη σημασία και όχι μόνο για λόγους γοήτρου.


Παίρνοντας τη νίκη, οι γηπεδούχοι θα ανακτούσαν την εμπιστοσύνη των οπαδών τους, οι οποίοι τους είχαν δει δυο φορές ήδη να πετούν στα σκουπίδια βαθμούς εκτός έδρας στα τελευταία λεπτά, και θα κρατούσαν επαφή με την ασταμάτητη πρωτοπόρο Τσέλσι. Για τους φιλοξενούμενους από την άλλη, οι οποίοι βρίσκονται σε φάση αγωνιστικής ανανέωσης και αβεβαιότητας όσον αφορά το ιδιοκτησιακό, ακόμη και μια ισοπαλία θα έδινε ώθηση και αισιοδοξία για το μέλλον.

Ο Ρούνι και ο Πάπας

Στους δρόμους γύρω από το Ολντ Τράφορντ πριν από το ματς η παρουσία της αστυνομίας ήταν αναμενόμενα αυξημένη, αλλά η προσέλευση του κόσμου γινόταν χωρίς προβλήματα. Οι πωλητές του Red Issue, του περιοδικού των οπαδών της Γιουνάιτεντ, διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους που κυκλοφορούσε με το συνταρακτικό τίτλο «Εξοργισμένος ο Πάπας με τον Ρούνι». Η αναφορά ήταν στην επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Βενέδικτου στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων για την ιδιωτική ζωή τού καθολικού στο θρήσκευμα άσου της ομάδας.

Μέσα στο γήπεδο βεβαίως, τα προσωπικά του Γουέιν Ρούνι περνούσαν στο περιθώριο, αν και οι οπαδοί της Λίβερπουλ με τα συνθήματά τους επέμεναν να τα υπενθυμίζουν. Η τηλεοπτική κάλυψη ήταν τρισδιάστατη, με επτά καινούργιες κάμερες να κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία.

Παραδοχή

Από το ντέρμπι έλειπε μια εμβληματική φυσιογνωμία των γηπεδούχων που έχει εκνευρίσει αρκετές φορές με λόγια και πράξεις τους οπαδούς των Σκάουσερς, ο Γκάρι Νέβιλ. Σε μια στιγμή αυτοκριτικής πάντως, ο πρώην αρχηγός της Γιουνάιτεντ δήλωσε πριν από το ματς ότι, παρά την αντιπαλότητα, νιώθει μεγαλύτερο σεβασμό για την παράδοση και την ιστορία της Λίβερπουλ απ’ ό,τι για άλλους συλλόγους (βλέπε Μάντσεστερ Σίτι) που εμφανίζονται στο προσκήνιο σκορπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η επανεμφάνιση του Γουέμπ

Στα αξιοσημείωτα και η πρώτη εμφάνιση του διαιτητή Χάουαρντ Γουέμπ μετά την αμφιλεγόμενη παρουσία του στον τελικό του Μουντιάλ. Τα σφυρίγματά του στο ντέρμπι τον έκαναν εν μέρει πρωταγωνιστή και αυτού του αγώνα. Οι γηπεδούχοι διαμαρτύρονταν συνέχεια, θεωρώντας ότι μεροληπτούσε υπέρ των φιλοξενουμένων και φώναζαν εν χορώ «ο διαιτητής είναι Σκάουσερ». Οι Κόκκινοι του Μέρσισαϊντ από την άλλη, περίμεναν να αποβάλει τον Τζον Ο’ Σέι για το φράγμα στον Φερνάντο Τόρες, από το οποίο προήλθε η ισοφάριση σε 2-2.

Για σκορ κρίκετ

Στο τέλος όμως την παράσταση έκλεψαν ο Ντιμίταρ Μπερμπάτοφ με το χατ-τρικ που χάρισε στη Γιουνάιτεντ τη νίκη και το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα που πρόσφερε στον κόσμο όμορφο ποδοσφαιρικό θέαμα, αγωνία και ανατροπές. «Περίμενα ότι θα πετυχαίναμε σκορ κρίκετ και παραλίγο να είχαμε μια φάρσα», είπε ο προπονητής της Γιουνάιτεντ, Άλεξ Φέργκιουσον αναφερόμενος στις πολλές ευκαιρίες που δημιούργησε και έχασε η ομάδα του πριν και μετά το δεκάλεπτο που οδήγησε στην ισοφάριση της Λίβερπουλ.

Στο γήπεδο, η υπεροχή της ήταν φανερή. Οι οπαδοί της ανησυχούσαν όμως μετά τα πρόσφατα στραβοπατήματα. Ακόμη και ο… ήρωας Μπερμπάτοφ παραδέχθηκε ότι φοβόταν μετά το 2-0 πως θα στράβωναν τα πράγματα. Όπως και έγινε προσωρινά, ώσπου ο ίδιος να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Χωρίς φιλοδοξία

Απογοητευμένος από το αποτέλεσμα δήλωσε ο νέος προπονητής της Λίβερπουλ, και φίλος του Φέργκι, Ρόι Χότζσον: «Κάναμε καλή προσπάθεια στο δεύτερο ημίχρονο και ξαναμπήκαμε στο παιχνίδι, αλλά πίστευα ότι θα μπορούσαμε να δείξουμε περισσότερη συνοχή στο τέλος και να κρατήσουμε την ισοπαλία». Γι’ αυτό ακριβώς όμως ο βετεράνος προπονητής έχει αρχίσει να δέχεται επικρίσεις. Σχολιαστής του ραδιοφώνου του BBC έλεγε μετά το ματς ότι πληθαίνουν οι φωνές που επισημαίνουν στον Χότζσον ότι δεν είναι πια στον πάγκο της Φούλαμ και ότι πρέπει να στήνει την ομάδα περισσότερο φιλόδοξα εκτός έδρας γιατί οι απαιτήσεις στη Λίβερπουλ είναι σαφώς μεγαλύτερες.

Η γκρίνια μεγαλώνει και για την απόδοση του Φερνάντο Τόρες, ο οποίος δυσκολεύεται να κάνει αισθητή την παρουσία του, παρόλο που στο Ολντ Τράφορντ κέρδισε το πέναλτι και το φάουλ τα οποία οδήγησαν στα γκολ της Λίβερπουλ. Ο πρώην παίκτης της ομάδας Μαρκ Λόρενσον, σχολιαστής του BBC σήμερα, έσπευσε να τον υπερασπιστεί, λέγοντας ότι φταίνε οι συμπαίκτες του που δεν τον τροφοδοτούν και τον αφήνουν να περιφέρεται σα χαμένος στον αγωνιστικό χώρο.

Συναισθήματα

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ πάντως αποχώρησαν σκεπτικοί από το Μάντσεστερ, όχι τόσο για την ήττα στο σπίτι της μισητής αντιπάλου τους, όσο γιατί βλέπουν την ομάδα τους στη 16η θέση της βαθμολογίας έπειτα από πέντε αγωνιστικές και χωρίς πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Όπως είπε δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας του αγγλικού λιμανιού, «κανείς δεν περιμένει να διεκδικήσει η Λίβερπουλ τον τίτλο, αλλά αυτό που θέλει να δει το Κοπ είναι να παίζει η ομάδα ξανά κομψό, επιθετικό, συναρπαστικό ποδόσφαιρο».

Οι της Γιουνάιτεντ από την άλλη πλευρά έφυγαν ανακουφισμένοι από το χάπι εντ και χαρούμενοι που ο ακριβοπληρωμένος Μπερμπάτοφ άρχισε, έπειτα από δύο σεζόν, να κάνει απόσβεση των χρημάτων που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του.

No comments:

Post a Comment